CABERNET FRANC

U Italiji su prisutna dva tipa Cabernet Franc francuskog porijekla, jedan koji se uzgaja u Francuskoj, a drugi uglavnom u Italiji. Francuski tip je raširen samo u provincijama Brescia i Frosinone. Cabernet Franc je raširen na području Tre Venezie, a naročito u Friuli i Trentino.

Opis: (Cabernet Franc - talijanski tip) Sortu predstavljaju najčešće dvije selekcije međusobno vrlo slične.

Mladi izboj: vršak raširen, zeleno-bjelkaste boje s crveno-ljubičastom nijansom. Vršni listići svjetlo zeleni s crvenim preljevom, s donje strane obrasli dlačicama.

List: srednji, peterodijelan, plojka valovita, tamno zelena, zupci izraženi.

Grozd: srednje velik, piramidalan, krilat, rastresit, često malo rehuljav; bobica srednje velika, okrugla; kožica tamno modra, obavijena sivim maškom, otporna; meso dosta čvrsto, izraženog zelenog okusa trave.

Agrobiološka svojstva: Trs je vrlo bujan, vegetacija kreće srednje kasno. Sklon je osipanju zbog prevelike bujnosti i zbog slabije građe cvijeta. Stoga mu odgovara suha klima ili položaji sa dobrim strujanjem zraka tijekom cvatnje, brežuljkasti položaji dobre ekspozicije kao i niži na ilovastim ili šljunkovitim tlima na kojima je bujnost slabija. Prikladne su slabo bujne podloge.

Uzgoj i rezidba: Sorta zahtjeva sisteme uzgoja veće ekspanzije i dugu rezidbu. Zahvate zelene rezidbe treba obaviti brzo i oštro, a može se vršiti strojem ako su mladice dobro raspoređene uz žičanu armaturu. Zimsku (suhu) rezidbu treba vršiti ručno.

Rodnost: Srednja i dosta redovita u klimi sjevernijih krajeva ali veća rodnost u južnim krajevima. U toploj klimi gubi na kvaliteti.

Berba: Vrijeme dozrijevanja srednje ili kasnije, berba se može mehanizirati strojevima sa postranim tresačima.

Otpornost na bolesti: Normalna.

Organoleptička ocjena vina: Cabernet Franc daje intenzivno rubin-crveno vino, puno, bogato ekstraktom, sa srednjom količinom alkohola, mirisno, sa karakterističnim ugodnim zelenim okusom (trave), harmonično, visoke kvalitete.
Dobar je za kraće starenje od 2-3 godine, tokom kojeg postepeno gubi svježinu i okus po zelenom mladom vinu.