MUŠKAT HAMBURG

Sorta potječe iz Engleske gdje je uzgojena u stakleniku. Odatle se raširila u Francuskoj, zatim u Italiji i dalje u drugim zemljama Evrope i svijeta.

Opis:

Mladi izboj: vršci mladica su svjetlo ružičaste boje, broncirani i pahuljasti; vršni listići su paučinasti i broncirani.

List: srednje veličine, duguljast, peterodijelan sa dubokim urezima, zagasito zelene boje, naličje je paučinasto.

Grozd: srednji i velik, piramidalan, razgranat sa 1-2 krila, rastresit, prosječne težine 350-450 gr. Bobica je srednje velika, eliptična; kožica tamna, crnoljubičasta, dosta tanka i pokrivena obilno sivim maškom; meso je vrlo sočno s jako izraženim muškatnim okusom. Prosječna težina bobice je 6-7 gr., sadržaj šećera varira od 16-18%, ukupnih kiselina 5,5%°, pH 3,40.

Fenološka opažanja:

Kretanje vegetacije I ili početak II dekada travnja.
Cvatnja I dekada lipnja.
Dozrijevanje II ili III dekada rujna.

Agrobiološka svojstva: Sorta je dobre bujnosti i rodnosti, efektivna rodnost pupova iznosi 1,50. Malo je sklona osipanju i rehuljanju, pa je rodnost neredovita. Prilagođuje se gotovo svim načinima uzgoja uz kratki ili srednje dugi rez rodnog drva, ali ne podnosi preveliko opterećenje trsa rodnim pupovima. Odgovaranju sve glavne podloge, a najbolje se prilagođuje na podloge iz grupe Berlandieri x Riparia.

Opća ocjena: Vrlo je slabe sposobnosti za skladištenje, a slabo podnosi i transport, pa je zato na tržištu manje zastupljena.