VICTORIA

Sorta je križanac kojeg su Lepodatu Victoria i Coridei Gheorghe stvorili u Institutu za hortikulturna istraživanja u Rumunjskoj križanjem sorata Cardinal x Afus Ali. Sorta se brzo raširila u Rumunjskoj, a nakon uspješnih pokusa adaptacije prihvaćena je od mnogih vinogradara u Grčkoj, naročito u vinogradarskim zonama Kavala i Calcidica.

Opis:

Mladi izboj: Vršak razvijen, otvoren, zelen, skoro potpuno goli. List: velik, peterodijelan, sinus peteljke otvoren u obliku slova U, zelene boje. Naličje skoro golo.

Grozd: velik, piramidalan, srednje zbijen, lijepog izgleda, prosječne težine 600-700 g. Bobice su krupne, cilindrično-eliptične, zelenožute boje prosječne težine 10-12 g; kožica je srednje debela, jednolično obojena, slabije pokrivena maškom; meso je hrustavo, najčešće sa dvije sjemenke, okus neutralan.

Fenološka opažanja:

Kretanje vegetacije kasno.
Vrijeme cvatnje kasno.
Dozrijevanje rano, 10-15 dana iza Cardinala.

Agrobiološka svojstva: Sorta je bujna, ima dobru rodnost bazalnih pupova, prikladna je za uzgojne oblike velike kao i one manje ekspanzije, dakle može se uzgajati u obliku pergola ili manje razvijenih uzgoja uz žicu. Efektivna rodnost pupova je 1,2. Manje je osjetljiva na oidium i botritis. Rodnost je velika, na srednjim uzgojima uz žicu lako postiže prirod od 20 t/ha.

Opća ocjena: Vrlo je interesantna sorta zbog ranijeg dozrijevanja, odličnih svojstava grozda kao i zbog redovite rodnosti.