ITALIA

Ovu sortu stvorio je prof. Pirovano 1911 g. križanjem sorata Bicane x muškat Hamburg. Isprva nije prihvaćena i tek nakon sistematskih istraživanja adaptacije sorte u različitim ekološkim uvjetima utvrđena je njezina velika kvaliteta i vrijednost pa je postala vrlo tražena od potrošača u cijelom svijetu U Francuskoj je poznata pod imenom Ideal.

Opis:

Mladi izboj: vršak je otvoren, pamučast, zeleno bjelkast s crveno-ljubičastim odsjajem; vršni listići su malo savijeni, dlakavi, zeleno bjelkasti s crveno zlatnim tonom.

List: velik peterodijelan; plojka je zagasito zelene boje, malo valovita, glatka, gola ili vrlo slabo dlakava na naličju.

Grozd: velik, konusno piramidalan, sa 1-2 krila, umjereno rastresit, prosječne težine 600-700 g. Bobica je velika, jajolika; kožica dosta debela i čvrsta, vrlo lijepe zlatnožute boje; meso je čvrsto, sočno, sa ugodom muškatnom aromom. Sjemenki u bobici ima prosječno 1-2, prosječna težina bobice je 8-10 gr, sadržaj šećera iznosi 15-16%, ukupnih kiselina 4-5%°, pH 3,45.

Faze vegetacije:

Kretanje vegetacije koncem I i početkom II dekade travnja.
Cvatnja I dekada lipnja.
Dozrelost - berba II i III dekada rujna.

Agrobiološka svojstva: Trs vrlo bujan, zahtjeva sisteme uzgoja velike ekspanzije i dugu rezidbu. Efektivni koeficijent rodnosti iznosi 1,20. Malo je osjetljiv na pepelnicu i botritis.

Opća ocjena: Italia je od sorte "majke" Bicane primila veliku bujnost, veliki grozd, lijepi izgled, a od "oca" Muškat Hamburga prihvaćena je muškatna aroma. Vrlo je otporna na dugi transport. Na tržištu je prihvaćena kao jedna od najboljih stolnih sorata.