DIAMANTE

Jedna je od novih bijelih stolnih sorata sa sjemenkama u bobici.

Opis:

List: dosta velik, peterodijelan, gornji su sinusi zatvoreni i preklopljenih rubova, donji su u obliku slova uskog U ili otvorene lire. Lice je tamno zelene boje, malo naborano, golo; naličje je svjetlozeleno i paučinasto obraslo. Zupci su srednje veliki, dosta pravilni, jednolični. Peteljka je srednje debela, zelene boje s crvenkastim prelijevom.

Grozd: tupo konusan ili piramidalan, velik, ponekad s jednim krilom, rastresit; peteljka debela, poluoodrvenjela. Bobica je velika cilindično-jajolika. Kožica žućkasta, prekrivena maškom, glatka, srednje debela. Meso je hrustavo, sočno, neutralnog okusa. Peteljčica je srednje debela, dosta se lako odvaja od bobice, četkica je uska i žućkasta. Vrlo je otporna na gnječenje. jednoj bobici ima obično 2-3 sjemenke.

Fenološka opažanja:

Kretanje vegetacije I dekada travnja.
Cvatnja I dekada lipnja.
Dozrijevanje II dekada kolovoza.

Prosječne vrijednosti za rodnost i kakvoću za 1991/92 god.: Prirod grozda kg/trs 23, Prosječna težina grozda gr. 780 Prosječna težina bobiece gr. 14, Količina šećera (Bx%) 18, Ukupna kiselina 4,80%°, pH 3,78

Opća ocjena: Sorta je dosta bujna; vrlo je interesantna zbog morfoloških svojstava grozda, veličine bobice, velike rodnosti, ranijeg dozrijevanja i boje kožice, otporna je protiv glavnih bolesti i štetnika.