TRBLJAN TOSCANO

Trs je vrlo bujan, vjerojatno potječe iz krajeva istočnog Sredozemlja, a raširio se najprije Italiji, a zatim i u Francuskoj (Ugni Blanc).

Opis: Populacija ove sorte je dosta homogena, osim što je kod nekih biotipova prisutna izrazita tzv. "Slatka rehujavost" kao i oblik grozda koji se može rašljati na vrhu grozda.

Mladi izboj: vršak poluravan i poluotvoren, baršunast, bijele boje sa zlatnim odsjajem; vršni listići otvoreni, razvijeni, zeleno-žučkasti, baršunasti na naličju.

List: velik, peterokutni, trodijelan; plojka naborana naličje malo obraslo.

Grozd: velik, cilindričan ili konusan, sa razvijenim krilima, umjereno rastresit ili poluzbijen; bobica srednja, okrugla, svjetlo žute boje, prozirna; kožica srednje čvrsta; meso rijetko, sočno, neutralno kiselo-slatkog okusa.

Agrobiološka svojstva: Trs je vrlo bujan sa kasnim kretanjem vegetacije čime izbjegava kasne proljetne mrazeve; mladice snažne, internodi srednji ili dulji; u prvoj fazi rasta lako se lome na osnovi. Uspijeva u različitim ekološkim uvjetima, a bolje odgovara topla i suha klima gdje postiže i dobru kvalitetu. Ne podnosi dugu ljetnu sušu.

Uzgojni oblik i rezidba: Prikladan je za različite uzgojne oblike, a bolje odgovara srednji i dugi rez i veliko opterećenje; moguća je i rezidba na reznike sa 3-4 pupa u južnim krajevima, ali mladice radi lakog lomljenja moraju se osigurati odgovarajućom armaturom ili vezanjem. Primjena zelene rezidbe potrebna je, a izvoditi se može ručno ili strojem.

Berba: Dozrijevanje je dosta kasno. Iako se bobica teže odvaja od peteljčice, strojna berba se izvodi uspješno.

Rodnost: Velika je i redovita; duga ljetna suša u toplim krajevima znatno smanjuje prirod i kvalitetu, pa sortu treba uzgajati na svježim dubokim tlima ili osigurati navodnjavanje.

Otpornost na bolesti: Normalna je uz nešto veću osjetljivost na pepelnicu.

Organoleptička ocjena vina: Vino je slamnatožute boje, s laganim mirisom cvijeća, ugodne punoće i živahne kiselosti, dosta ukusno, pitko. Preporuča se križanje s drugim vinima kao s Malvazijom Toscana, Chardonnay, Sauvignon i dr.