TRBLJAN ROMAGNOLO

Tipična sorta pokrajine Romanje gdje se mnogo uzgaja, a vjerojatno je podrijetla iz istočnog Sredozemlja.

Opis: Sorta je dosta homogena, manje razlike između biotipova odnose se na veličinu grozda i na rodnost.

Mladi izboj: vršak je srednje raširen, pamučast, bjelkast; vršni listići otvoreni, zeleni, brončano-zlatni, obrasli dlačicama na naličju.

List: srednji, peterokutni, trodijelni; plojka savijena, naborana, svjetlo zelena, malo valovita, naličje dlakavo.

Grozd: srednji i velik, piramidalan, deblji, sa dva razvijena sugrozdića, umjereno zbijen; bobica srednja, okrugla, jantarno žute boje, dosta se lako odvaja od peteljčice; kožica čvrsta; meso sočno, kiselkasto, slatko.

Agrobiološka svojstva: Trs je bujan, vegetacija kreće srednje kasno; mladice su srednje debljine, duge. Uspijeva u različitim ekološkim uvjetima. Na brežuljkastim položajima može razviti izvjesnu dobru kvalitetu.

Uzgojni oblik i rezidba: Prikladan je za različite uzgojne oblike i načine rezidbe, a više mu odgovara duga rezidba i veće opterećenje. Dobri su prinosi i uz srednje dugu ili kratku rezidbu, a savitljivost mladica omogućuje svaki zahvat mehanizirane rezidbe.

Rodnost: Obilna je i redovita. Preporuča se umjereno opterećenje u skladu s vanjskim uvjetima, jer uz veliku rodnost kvaliteta je vrlo slaba.

Berba: Dozrijevanje je relativno kasno. Uspješno se izvodi mehanizirana berba sa lateralnom ili vertikalnom trešnjom.

Otpornost na bolesti: Osjetljiva je sorta na pepelnicu, a jako je izvrgnuta napadu crvenog pauka.

Organoleptička ocjena vina: Vino je slamnatožute boje, čistog vinskog mirisa, nešto finijeg sa brežuljkastih terena. Prikladan je za proizvodnju pjenušavih vina, jer sadrži dosta ukupnih kiselina.