SAUVIGNON BIJELI

Sorta je podrijetlom iz područja Gironde u Francuskoj, ali se proširila više ili manje po cijelom svijetu.

Opis: Sorta je smjesa različitih biotipova koji se međusobno razlikuju po veličini grozda, a naročito po sadržaju aromatskih tvari u grožđu.

Mladi izboj: vršak je otvoren, širok, bjelkast, vršni listići su rastvoreni i pamučasti na naličju.

List: srednje velik, peterodijelan; plojka jako valovita, naličje je gusto obraslo dlačicama.

Grozd: srednji ili mali, slabo konusan ili cilindričan, često s jednim krilom, zbijen; bobica je srednje velika, okrugla, žutozelene boje; kožica je srednje čvrsta; meso dosta čvrsto, slatko, aromatično.

Agrobiološka svojstva: Trs je bujan, kretanje vegetacije je u ranije srednje doba; mladice gusto zbijene, kratkih internodija s jakim razvojem zaperaka. Sorta je prikladna za različita tla, ako nisu previše plodna i vlažna, niti s velikim sadržajem vapna na kojima se pojavljuje kloroza. Traži dobre položaje i ekspozicije i dosta suhu i toplu klimu.

Uzgojni oblik: Sorta je prikladna za različite uzgojne oblike, traži relativno manje razmake sadnje, a najbolje odgovara srednji i dugi rez rodnog drva i dosta veliko opterećenje rodnim pupovima. Zbog bujnosti traži izvjesne pravovremene zahvate rezidbe u zeleno, prikladno vezanje radi dobrog smještaja mladica, što se može obaviti ručno ili strojevima.

Rodnost: Rodnost nije velika, ali je redovita, ako se održi dobra ravnoteža vegetacije pomoću odgovarajuće ljetne rezidbe.

Berba: Dozrijevanje je dosta rano. Strojna berba je dosta otežana. Zbog organoleptičkih komponenti i aromatskih tvari koje daju najveću vrijednost ovoj sorti preporuča se ručna berba, jer se tako izbjegava oštećivanje bobica u vinogradu kada se ona vrši pomoću strojeva.

Otpornost na bolesti: Osrednje je osjetljiva na gljivične bolesti, naročito na botritis. Više je osjetljiva na štetnike koji se zadržavaju u gustoj vegetaciji trsa zbog čega zahtijeva pravovremene zahvate rezidbe rezidbe u zeleno.

Organoleptička ocjena vina: Vino Sauvignona je intenzivno aromatično, ali nježno, elegantno, mekano i baršunasto, žutoslamnate boje sa zelenim odsjajem. Ako se koristi za miješanje, znatno popravlja vina sorata neutralnih svojstava.