RIZVANAC BIJELI

Sortu je uzgojio Muller Thurgau iz sjemenaka nastalog samooplodnjom rajnskog rizlinga. Dosta je raširen u Švicarskoj, Njemačkoj i Austriji te u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Opis: Mladi izboj: vršak otvoren, bjelkast. Vršni listići paučinasti, žućkasti, s laganom brončanom obojenosti.

List: okrugle konture, peterodijelan s vrlo dubokim sinusima: plojka je svjetlozelene boje, naličje malo maljavo, zupci široki, tupi.

Grozd: srednji i veliki, cilindrični ili piramidalan. Bobica srednja, okrugla ili malo jajolika, zlatnožute boje u punoj dozrelosti. Kožica tanka, mekana; meso vrlo sočno, vrlo slabog muškatnog okusa.

Agrobiološka svojstva: Sorta je srednje bujnosti; vegetacija kreće dosta kasno. Mladice su duge, vitke, srednje dugih internodija. Zahtjeva vrlo lagana, suha, propusna tla sa dosta vapna i tople povišene položaje južne i jugozapadne ekspozicije. Oplodnja je vrlo dobra.

Uzgojni oblik i rezidba: Prikladna je sorta za različite sisteme uzgoja, a zbog velike rod-nosti odgovara kratki rez ili mješoviti s kraćim lukovima s kojim se postiže dobra kvaliteta.

Rodnost: Prirodi su veliki i redoviti.

Berba: Dozrijeva dosta rano, u II ili početkom III razdoblje. Potpunu dozrelost postiže samo u dobrim klimatskim uvjetima s optimalnim agrotehničkim i ampelotehničkim rješenjima.

Otpornost za bolesti: Rizvanac je vrlo osjetljiv na gljivične bolesti: peronosporu, pepelnicu, a naročito na botritis. Zbog toga se ne postiže kvaliteta koja odgovara ovoj sorti.

Organoleptička ocjena vina: Vino je lagano, srednjeg sadržaja alkohola i niske kiseline, dosta harmonično, ugodne nježne arome kultivara. U uvjetima dobre tople i suhe klime uz punu dozrelost vino je dobre kvalitete, puno s izraženom aromom.