PINOT CRNI (Pinot nero)

(Burgundac crni) Podrijetlom je iz područja Borgogne i Champagne, a raširen je dosta u Njemačkoj i u raznim vinogradarskim područjima u svijetu.

Opis: Sorta nije homogena i sastoji se od dva biotipa a razlikuju se međusobno po obliku lista, po veličini i obliku grozda, po rodnosti i kakvoći proizvoda. Opis se odnosi na Pinot crni koji se uzgaja u Borgogne-i.

Mladi izboj: vršak srednje otvoren, vunast, bjelkast; vršni listići otvoreni, vunasto obrasli, zeleno-bjelkasti.

List: srednji, okruglast, trodijelan; plojka naborana, tamno zelene boje, naličje malo obraslo dlačicama.

Grozd: mali, zbijen, cilindričan, često s jednim izraženim krilom; peteljka kratka i debela; bobica srednja ili mala, dosta se lako odvaja od peteljčice; kožica crno-ljubičasta, pokrivena maškom, tanka; meso sočno, slatko, jednostavnog okusa.

Agrobiološka svojstva: Trs je srednje bujnosti, kretanje je srednje kasno; mladice su jake, internodi srednji i kratki. Prikladan za različita tla, ali ne odgovaraju previše plodna i vlažna tla; uspijeva dobro u uvjetima umjerene klime, na dobrim položajima.

Uzgojni oblik i rezidba: Prikladan je za različite sisteme uzgoja i rezidbe, ali ne odgovaraju oni prevelike ekspanzije i opterećenja. Preporučuju se uzgoji uz armaturu, dosta gusta sadnja i rezidba kratka ili umjereno duga te srednje opterećenje rodnim pupovima. Zelena rezidba zahtjeva izvjesni oprez zbog jakog razvoja zaperaka.

Rodnost: Uz relativno gustu sadnju mogu se postići zadovoljavajući prirodi grožđa.

Berba: Dozrijevanje je dosta rano. Berba se vrši ranije ako se vino koristi za proizvodnju pjenušca. Mehanizirana berba je moguća ako se osigura najkraće vrijeme od berbe do prerade. Preporuča se ipak ručna berba radi kvalitete proizvoda.

Otpornost na bolesti: Osjetljiv je na botritis, a donekle i na klorozu, pa je u uvjetima hladnije klime potrebna zelena rezidba.

Organoleptička ocjena vina: Vino Pinota crnog je visoke kvalitete bez obzira da li je prerađeno u crno ili bijelo vino. Kao crno daje izvrsno vino koje je prikladno za starenje. Kao bijelo vino služi za proizvodnju pjenušca, a karakteristično je po izraženom bukeu.