PINOT SIVI (Pinot grigio)

Sorta je francuskog podrijetla.

Opis: Sorta je dosta homogena, razlike između biotipova odnose se na veličinu grozda, intenzitet mirisa i arome.

Mladi izboj: vršak je raširen, dlakav, bjelkasto zelen; vršni listići su otvoreni, dlakavi, srebrno zeleni.

List: mali, srcolik, trodijelan, plojka naborana, valovita, tamnozelene boje.

Grozd: malen, cilindričan, zbijen s jednim krilcem; kompaktan; bobica malena, jajolika, često deformirana zbog zbijenosti grozda, odvaja se dosta lako od peteljčice; kožica sivoružičasta, tanka, obavijena obilnim maškom; meso sočno, jednostavnog neutralnog okusa.

Agrobiološka svojstva: Trs je srednje bujan, kretanje vegetacije je rano; mladica vitka sa srednje dugim internodijima. Prikladan je za različita tla ali ne podnosi previše vlažna ni vapnenasta tla. Odgovara uzgajanje u umjerenoj klimi na položajima s dobrom ekspozicijom.

Uzgojni oblik i rezidba: Prikladan je za razne sisteme uzgoja i rezidbe, ali ne prevelike ekspanzije i opterećenja. Preporučaju se uzgoji uz armaturu, dosta gusta sadnja, rezidba kratka ili duga, ali ne s velikim opterećenjem trsa. Prikladan je za slobodne oblike uzgoja uz mogućnost primijene pune mehanizacije. Rezidbu u zeleno treba izvoditi u optimalnom vremenu i prorijediti vegetaciju zbog smanjenja napada botritisa.

Rodnost: Sorta je dosta rodna, sa gustom sadnjom mogu se postići dosta veliki prirodi grožda.

Berba: Dozrijeva ranije, može se berba obaviti strojno ali treba grožđe brzo preraditi.

Otpornost na bolesti: Pinot sivi vrlo je neotporan prema botritisu, a donekle i klorozu stoga zahtjeva neke zahvate rezidbe u zeleno naročito u uvjetima vlažne klime.

Organoleptička ocjena vina: Ako se brzo preradi bez učešća koma daje vino slamnato žute boje, istaknutog mirisa i arome, mekano, ugodno kiselo dovoljnog sadržaja alkohola; sa starenjem vino razvije najfiniji buket.