MUŠKAT BIJELI

Vrlo je stara sorta koja potječe s područja istočnog Sredozemlja.

Opis: Sorta je dosta homogena, razlike u tipovima odnose se na oblik grozda, rodnost i aromu koji su često povezani sa ekološkim uvjetima.

Mladi izboj: vršak raširen, srednje dlakav, svjetlo zelen sa karmin-crvenim rubovima: vršni listići su otvoreni, malo dlakavi, zeleni sa brončanim refleksima.

List: srednji, peterokuti, trodijelni, a često i skoro cijeli, s vrlo izraženim zupcima; plojka tanka, tamno zelena glatka i potpuno gola.

Grozd: srednji, poluzbijen ili polurastresit, cilindrično-piramidalan, krilat; bobica srednja, okrugla, jantarno žute boje, lako se odvaja od peteljčice; kožica dosta čvrsta, meso čvrsto, s intenzivnim muškatnim okusom.

Agrobiološka svojstva: Trs je srednje bujnosti, vegetacija počinje ranije ili srednje doba; mladice su jake, sa srednje dugim interodijima; vegetacija je dosta uravnotežena. Zahtjeva lagana propusna tla, podnosi dosta vapna, zahtjeva suhu i toplu klimu, dobar položaj, ekspoziciju i strujanje zraka.

Uzgojni oblik i rezidba: Prikladan je za razne sisteme uzgoja i rezidbe, ali umjerene ekspanzije i umjerenog opterećenja rodnim pupovima. Uzgoj i rezidbu treba dobro prilagoditi uvjetima u kojima se uzgaja. U južnijim krajevima moguća je primjena pune mehanizacije, a na sjeveru su potrebni i zahvati rezidbe u zeleno radi potpunog dozrijevanja i čuvanja od napada Botritisa.

Rodnost: Dobra je i redovita, ako je opterećenje normalno.

Berba: Vrijeme dozrijevanja je ranije ili u srednjoj epohi. Berba se može mehanizirati, ali zbog bogatog sadržaja aromatskih tvari u grožđu koji su lako podložni oksidaciji - mehanizacija nije preporučljiva.

Otpornost na bolesti: Osjetljiv je na pepelnicu i na botritis.

Organoleptička ocjena vina: Prema različitim ekološkim uvjetima daje vina različitog karaktera. Na jugu se proizvode općenito likerna muškatna vina, a na sjeveru pjenušava. Likerno vino je zlatno žute do jantarne boje, intenzivnog mirisa i arome, vrlo ekstraktno, bogato alkoholom i slatko. Pjenušava muškatna vina su poznatija; slamnato žute su boje sa zlatnim odsjajem, intenzivnog mirisa i arome umjereno ekstrakta i puna sa savršenim muziranjem, izvanredne finoće.