MALVAZIJA ISTARSKA BIJELA

Kao i sve ostale Malvazije može potjecati iz područja istočnog Sredozemlja, a uzgaja se već od antičkog doba, najprije u Istri po čemu je i nazvana.

Opis: Sorta je dosta homogena. Neke razlike između tipova odnose se na oblik i veličinu grozda i naročito na zbitost grozda.

Mladi izboj: vršak je napola raširen, skoro potpuno gladak sa zlatnim odsjajem; vršni listići rašireni, skoro goli zeleno-zlatne boje.

List: velik skoro cijeli ili trodijelan; plojka glatka, svjetlo zelena, donja strana gola, zupci vrlo istaknuti.

Grozd: srednje veličine, dug, često ima jedno krilo, rastresit; bobica srednje velika, okrugla, žute boje; kožica dosta čvrsta, pokrita sivim maškom, s izraženom vršnom piknjom; meso je sočno, jednostavnog slatkog okusa.

Agrobiološka svojstva: Trs je vrlo bujan, vegetacija kreće kasno, mladice su vrlo jake, internodi srednje dugi, vegetacija obilna, bujna. Odgovaraju kompaktni tereni sa dobrom ekspozicijom. Osjetljiva je na nedostatak magnezija.

Uzgojni oblik i rezidba: Prikladna je za uzgoj veće ekspanzije i dugu rezidbu. Nije previše zahvalna za integralnu mehanizaciju. Intenzivna rezidba u zeleno uzgojem uz žičanu armaturu omogućuje sigurnu proizvodnju i u nižim ravničarskim položajima.

Rodnost: Obilna i dosta redovita. Berba Dozrijeva u srednjoj epohi. Sa dobrim rasporedom mladica i uz primjenu zelene rezidbe moguća je i mehanizirana berba.

Otpornost na bolesti: Normalna, ali nešto više osjetljiva na pepelnicu.

Organoleptička ocjena vina: Vino ima slamnato-žutu boju sa zlatnom nijansom, sadrži dosta alkohola i ekstrakta, glicerina; harmonično je i lagano aromatično te daje okus finoće. Dobro je za potrošnju kao mlado vino, a u smjesi sa drugim kvalitetnim vinima daje vino najfinijeg mirisa i arome.