CABERNET SAUVIGNON

Francuskog je podrijetla, iz zone Bordeaux-a. Raširen je u cijelom svijetu u uvjetima umjereno tople klime.

Opis: Sorta je dosta homogena, a razlike se odnose na oblik grozda i svojstva vina.

Mladi izboj: vršak raširen, vunast, žuto-zeleno-bjelkast sa izraženim crvenkastim preljevom; vršni listići su zatvoreni, vunasti.

List: srednje velik, peterokutni, peterodijelan sa zatvorenim sinusima i preklopljenim vrhovima, neobrastao.

Grozd: srednji ili malen, često s jednim izraženim krilom, srednje zbijen; bobica srednja, okrugla; kožica modro-ljubičaste boje, čvrsta; meso malo čvršće sa slabim izraženim okusom na zeleno.

Agrobiološka svojstva: Trs je srednje bujan, kretanje vegetacije je srednje ili kasnije, mladice vitke sa internodijuma srednjim ili kratkim. Prikladan je za područja umjerene klime, dosta suha i aerirana. Na sjeveru zahtjeva položaje dobre ekspozicije na brežuljcima ili ilovasto-šljunkovita propusna tla na nižim položajima. Nisu dobra vrlo plodna i vlažna tla u kojima je dozrijevanje drva ove sorte vrlo slabo.

Uzgoj i rezidba: Sorta je prikladna za razne sisteme uzgoja i rezidbe koji odgovaraju ekološkim uvjetima u kojima se uzgaja. U sjevernim krajevima rezidba mora biti srednje do umjereno duga, a u južnim krajevima srednja i kratka. Važna je rezidba u zeleno radi održavanja dobre ravnoteže između razvoja vegetacije i rodnosti. Važno je postići dobar raspored mladica pomoću vezanja što se može vršiti ručno ili pomoću strojeva.

Rodnost: Srednja i redovita. Berba Cabernet Sauvignon je sorta srednje epohe dozrijevanja. Mehanizirana berba može na sjeveru biti otežana jer se tamo uzgaja uz žičanu armaturu (contro-spalliera), dok u središnjim i južnim krajevima mogu se primijeniti i razni slobodni uzgojni oblici na kojima je strojna berba lako izvediva.

Otpornost na bolesti: Normalna, donekle osjetljiva na sušenje peteljkovine zbog čega treba kontrolirati odnos K/Mg u tlu. Također može oboljeti od bolesti provodnih snopova zbog slabijeg dozrijevanja drva.

Organoleptička ocjena vina: Vino Cabernet Sauvignona je intenzivne rubin-crvene boje s prijelazom na ljubičastu, puno, ekstraktno, s dosta alkohola, aromatično, s karakterističnim travnatim okusom. Sa starenjem se znatno poboljšava kvaliteta. Prerađen s drugim sortama mogu se povećati organoleptička svojstva vina.