Uzimanje uzoraka tla za analizu

Prije podizanja vinograda važno je analizom utvrditi sadržaj fosfora, kalija i fiziološki aktivnog vapna. Kako bismo to utvrdili moramo uzeti uzorke tla, da bismo ih odnijeli na ispitivanje. Tu se postavlja vrlo logično pitanje, kako se uzimaju uzorci tla i koliko je uzoraka potrebno?

Prvo moramo ocijeniti je li naše tlo jednolično ili se susrećemo s više tipova tla na našoj parceli. To ocjenjujemo po boji tla, tj. ako je različito bit će potrebno uzeti više uzoraka. Za uzimanje jednog uzorka trebamo iskopati štihačom jamu 60 cm duboku i oko 30-40 cm široku. Iz sloja 0-30 cm uzet ćemo oko 1 kg zemlje i staviti u plastičnu vrećicu i napisati na ceduljicu uzorak broj 1 - (0-30 cm). To isto učinimo i sa slojem od 30-60 cm. Njega ćemo staviti u drugu plastičnu vrećicu i označiti na ceduljici uzorak broj 1- (dubine 30-60 cm). I treći uzorak ćemo uzeti sa dna jame i označiti kao uzorak broj 1 - (dubina 60 cm). Uzorke možete uzeti u bilo koje godišnje doba. Tako pripremljen uzorak ili uzorke tla treba odnijeti u Pedološki laboratorij i zatražiti analizu tla.

Ako ste predaleko od većeg centra s pedološkim laboratorijem ili ste voljni sami raditi analizu tla, na našem tržištu postoje priručni kompleti za analizu zemlje, koje možete nabaviti u specijaliziranim trgovinama. S njim se može prilično jednostavno, lako i brzo utvrditi količine dušika, kalija i fosfora te pH vrijednost tla.