CIJEPLJENJE LOZE NA RASKOL

Plemku sorte kojom želimo cijepiti treba odrezati u tijeku prosinca i siječnja, kada su u potpunosti dozrjele, kad vegetacija miruje i obratiti pažnju da se pupovi nisu smrzli, te ih ispravno skladištiti.

Cijepljenje se preporučuje na lozi koja nije prestara ( između 5-15 godina ). Budući da ovo cijepljene zahtjeva strogo pridržavanje određenih pravila preporučuje se cijepljenje obaviti pokusno na određenom broju čokota, kako bi se steklo potrebno iskustvo. Iz iskustva koje sam imao u svom vinogradu preporučam vam cijepljenje na sljedeći način…

PRAVILNO SKLADIŠTENJE PLEMKE

- plemke sorte kojom ćemo cijepiti treba odrezati u prosincu ili siječnju, kada su potpuno dozrele, i kad vegetacija miruje.
- debljina plemke 1-1,5 cm
- obratiti pažnju da pupovi plemki nisu smrzli (pup mora biti zelen kad se razreže)
- posebno obratiti pažnju kod skladištenja na sljedeće:


Pupovi plemki prilikom cijepljenja moraju biti "spavajući". Plemke moraju imati dovoljno vlage da se ne osuše. Da bismo to postigli plemke moraju biti uskladištene na tamnom i hladnom mjestu, te zatrapljene u umjereno vlažan pijesak. Temperatura skladištenja ne bi smjela prelaziti 8°C, ako znamo da vegetacija kreće već kod temperature od 11°C. Ukoliko primijetimo da su pupovi na plemki počeli bubriti , takve plemke ne smijemo koristiti za cijepljenje.
Moramo napomenuti da je kod ovog načina cijepljenja loze velik problem kako osigurati takve uvjete za plemke da one ne počnu vegetirati prije početka cijepljenja. Cijepljenje u sjeverozapadnoj Hrvatskoj počinjemo vremenski negdje između 1-15 travnja. Neki vinogradari plemke drže u hladnjaku na temperaturi od 2°C, što smatramo da je u redu.

ODREZANI ČOKOT IDE NA "PLAKANJE"

Vrijeme kada ćemo izvršiti otkapanje i rezanje ovisi o kretanju vegetacije. Najpogodnije vrijeme da to učinimo je kada primijetimo da su pupovi na čokotu počeli "bubriti", odnosno kad je počelo kolanje sokova .

slika 1

Čokot koji želimo precijepiti treba malo otkopati i odrezati do ispod "glave" (cijepljenog mjesta , vidi sliku 1). Nakon rezanja podlogu za cijepljenje ostavljamo 10-15 dana da "isplače". Ovo je važno učiniti kako bi plemki i podlozi osigurali što više kisika prilikom srašćivanja spojnog mjesta, kojeg ne bi bilo dovoljno ako bi se srašćivanje vršilo u uvjetima viška vlage.

CIJEPLJENJE

slika 2

Nakon što je odrezana podloga dobro "isplakala" pristupamo cijepljenju na sljedeći način:
Podlogu očistimo od soka i rasiječemo gumenim čekićem i nožem za cijepljenje na pola (3-4cm duboko) vidi sl.2.
Ako je podloga dovoljno debela možemo umetnuti dvije plemke. Da bismo lakše umetnuli plemku u rascjep na podlozi se zabije drveni klin. Nakon toga uzmemo plemku sa jednim ili dva pupa , te se iznad gornjeg pupa skrati na 1-2 cm, a odmah ispod donjeg pupa s jedne i druge strane dugačko se zareže tako da se dobije pravilan klin u obliku slova "V" za cjelu dužinu procjepa.
Plemka se umeće u procjep tako da donji pup bude sa vanjske strane. Naročito moramo obratiti pažnju da se vanjski rub plemke i podloge kroz koji kolaju sokovi poklope. Ako se rubovi ne poklapaju tada neće biti kolanja sokova iz podloge u plemke te neće doći do srašćivanja spojnog mjesta. Da bi ovaj dodir bio osiguran treba gornji kraj plemke malo gurnuti prema sredini da vrh klina izviri malo van, jer će se tada bar u dvije točke kambiji podloge i plemke poklopiti i dodirnuti.

slika 3

Nakon što smo ispravno umetnuli plemke vadimo klin iz podloge. Gornji dio podloge možemo premazati voćarskim voskom ili kambisanom. Spojno mjesto omotamo bandažir trakom ili nečim sličnim te sve dobro stegnemo plastičnom vezicom na dva mjesta (vidi sl.3). Na slici 4 vidimo kako izgleda cijepljeni čokot.

slika 4

Da se ne bi na otvorenim ranama cijep osušio zagrne se cijeli čokot rahlom zemljom. Zagrtanje možemo izvesti tako da izrežemo plastičnu flašu od soka po pola. Flašu postavimo oko čokota i iznutra zapunimo rahlom zemljom. Pokraj cijepljenog čokota po mogućnosti zabijemo kolac.

Nakon izboja mladica u tijeku mjeseca lipnja razgrne se humka , prozrači i očisti čokot od brandusa (ukoliko su izrasli) i ponovo zatrpa. U toku mjeseca kolovoza humak se ponovo razgrne te se tako ostavi.

DRUGI NAČIN CIJEPLJENJA

Drugi način cijepljenja koji se pokazao uspješnim je taj da čokot režemo u visini prve žice, odnosno u visini formiranja željenog budućeg čokota. Postupak cijepljenja isti je kao u prethodnom slučaju (cijepljeno mjesto moramo također zaštiti plastičnom flašom u koju smo stavili sipku zemlju). Na ovaj način cijepili smo jedan čokot u mojem vinogradu (na kraljevinu je cijepljen šardone) i pokazalo se uspješnim te ga preporučamo iz sljedećeg razloga:

- u slučaju primitka dobili smo iste godine formiran "V"
- druge godine već možemo ostaviti jedan lucanj ako je spojno mjesto dobro sraslo te smo tako godinu dana u prednosti.

slika lijevo: izgled trsa cijepljenog prije četiri godine na procijep u visini prve žice
(podloga Kober 5BB, stablo kraljevina, rašlje chardonnay)
slika desno: izgled cijelog trsa

ZAKLJUČAK

Ovi načini cijepljenja poznati su od starine u vinogradarstvu a pogodni su za cijepljenje nerodnih čokota, te ako nismo zadovoljni sortimentom i želimo da nam novi čokot dođe odmah u rod.

Najveća smetnja za srašćivanje je suvišna vlaga u humci, naročito pri hladnijem vremenu. Voda štetno djeluje, jer lišava spojno mjesto kisika koji mu je potreban. Cijepljenje na ovaj način ima više uspjeha u toplijim krajevima.