ŽUTI GROŽĐANI MOLJAC

Opis: Leptir je dug oko 7 mm a u rasponu krila mjeri oko 15 mm. Glava, grudi i prednja krila su žuti, na krilima se vidi jasno omeđena, široka, tamna poprečna pruga. Zadnja krila su tamnosiva, trbuh siv. Gusjenica je ružičasta dok je mlada, kasnije obično bjeličasta ili malo zelenkasta i dosta troma. Glava i vratni štit su sjajno crni. Odrasla gusjenica velika je do 12 mm.

Štetnost: Žuti grožđani moljac pravi slične, ali daleko manje štete od pepeljastog moljca. Biologija: Žuti moljac živi na približno isti način kao pepeljasti, samo ima dvije jasnije određene generacije. Proljetna se obično javlja prije pepeljastog moljca. Leptiri lete noću i rado idu na svjetlost. Način oštećenja grozdova je isti kao u pepeljastog moljca. Ljetna generacija se javlja tijekom srpnja i kolovoza. I prezimljavanje je kao u pepeljastog moljca, samo čahurice su prljavo bijele, jer su u njih upredeni dijelovi raznih materija.

Mjere suzbijanja: Zasada se cjelokupna borba protiv ovog štetnika sastoji u suzbijanju gusjenica raznim insekticidima. Obično se preporučuje praćenje leta leptira i polaganja jaja, da bi se odredili termini tretiranja.Za dobar uspjeh najvažnije je da se glavno suzbijanje gusjenica provode u proljeće. Čim se primijeti "paučina" u grozdićima treba izvršiti prskanje grozdića sa organofosfornim preparatima i po potrebi, ponoviti tretiranje. Kada započnu tretiranja protiv bolesti vinove loze treba u zaraženim vinogradima dodavati fungicidima odgovarajuće insekticide i pri tretiranjima obratiti naročitu pažnju na grozdove.